Selecteer een pagina

NK skateboarden voor dames in Real­-X

Home » Nieuws » NK skateboarden voor dames in Real­-X

Het dames skateboarden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Reden om zaterdag 23 april voor de eerste keer een NK skateboarden voor dames te houden. Het NK is een initiatief van Skateboard Federatie Nederland in samenwerking met Real-­X skatepark en Candy Jacobs, regerend Europees kampioene.

Skateboarden op de Olympische Spelen
Skateboarden gaat zeer waarschijnlijk onderdeel uitmaken van de Olympische Spelen in 2020 in Tokio. De definitieve beslissing hierover valt in augustus dit jaar. Het aantal deelnemende dames zal dan hetzelfde zijn als het aantal deelnemende heren. Wereldwijd rijden er zo’n 500.000 dames op skateboards. Er zijn in Nederland circa 500 actieve skateboardende dames. Er rijdt zeer veel jong vrouwelijk (top)talent rond in Nederland. Keet Oldenbeuving, waar de documentaire ‘SkateKeet’ over is gemaakt, is bijvoorbeeld één van die talenten.

Het allereerste NK voor dames
De wedstrijden worden gereden in de vorm van zogenaamde runs en jamsessions welke beoordeeld worden door een vakkundige jury. Er zijn twee wedstrijdonderdelen: ‘Street’ en ‘Bowl’. Na de wedstrijd zal er een prijsuitreiking plaatsvinden met na afloop een optreden van de punkrockband March.

Wedstrijdonderdeel Street
Street skateboarden is de meest beoefende discipline binnen de skateboardsport. Bij het streetskateboarden wordt gebruik gemaakt van een vlakke vloer waarop diverse obstakels geplaatst zijn, het zogenoemde streetparcours. De obstakels hebben diverse vormen en lijken vaak op straatmeubilair.

Wedstrijdonderdeel Bowl
Bowl skateboarden is een spectaculair onderdeel van het skateboarden. Een bowl kan heel divers van vorm zijn maar lijkt nog het meest op de lege, ronde privézwembaden zoals die te vinden zijn in Amerika. Daar ligt dan ook de geschiedenis van het bowl skateboarden. Real-X heeft een zeer goed ontworpen en gebouwde ruime houten bowl. Bij bowl skateboarden gaat het niet alleen om de truuken, maar ook om de lijnen die er gereden worden.

Het NK voor dames vindt plaats in Real­X skatepark, Vlijtseweg 148, Zwitsal Noord, Apeldoorn. De entree is 5 euro. Meer informatie kunt u vinden op de websites: www.real­x.org of www.skateboardfederatie.nl.