Selecteer een pagina

Downhill

Home » Disciplines » Downhill

Dutch Downhill Division

Downhill skateboarden is een discipline in het skateboarden dat ongeveer 10 jaar geleden populair is geworden. Downhill skateboarden maakte zijn debuut in 2019 tijdens de World Roller Games.
Het idee van downhill skateboarden is om zo snel mogelijk van een berg af te rollen met je longboard. Een longboard is een langer stabieler skateboard en is daardoor ideaal voor hoge snelheden, maar ook voor lange tochten of bepaalde truckjes.

Ondanks het feit dat er in Nederland maar weinig bergen te vinden zijn, is Nederland goed vertegenwoordigd op internationale evenementen en ook in Nederland zelf mogen de downhill skateboard events rekenen op een enthousiast deelnemersveld.

Het downhill skateboarden bestaat uit twee disciplines, namelijk het racen en het ‘freeriden’. Bij het downhill racen is het doel om zo snel mogelijk naar beneden te komen en als eerste over de finish te gaan. Bij het zogenoemde ‘freeriden’ draait het meer om de moeilijkheidsgraad van de ‘slides’, dit is de manier van remmen waarbij de wielen over het asfalt driften en je daarmee snelheid verliest. Het freeriden gebeurt soms ook op de openbare weg waarbij er gebruikt wordt gemaakt van spotters die de skater waarschuwen wanneer er verkeer aan komt.

Talent Lisa Peters, video door Mirko Paoloni

Wedstrijd Format

Bij het downhill racen wordt er geskate op een afgesloten track dat uiteraard naar beneden loopt, met hooibalen op de impact zones. Op een track kunnen snelheden tot wel 120 km per uur gehaald worden.

Een wedstrijd wordt in twee delen opgedeeld. De eerste dag vinden de kwalificaties plaats waarbij elke rider een timing systeem om de enkel draagt en solo de snelste tijd probeert neer te zetten. Op een kwalificatiedag krijg je vaak tussen de 4 en 6 runs de kans om de beste tijd neer te zetten. Vervolgens word je op basis van de kwalificatietijd ingedeeld in een heat. Elke heat bestaat uit vier riders die op een startsignaal allemaal tegelijk starten. De twee riders die als eerste over de finish komen, gaan door naar de volgende heat.

Het format begint met 64 riders, vervolgens vallen er riders af en wordt het deelnemers verkleind naar 32 skaters, daarna naar 16, 8, totdat de vier beste riders overblijven voor de finale.

Over de Dutch Downhill Division

De Dutch Downhill Division wordt gerund door gepassioneerde downhill skateboarders die al jaren in de internationale scène skaten. Deze jarenlange internationale ervaringen heeft de organisatie uniek connecties opgeleverd en inzicht in hoe wedstrijden worden georganiseerd. Op persoonlijk vlak hebben de bestuursleden veel samengewerkt en kennis opgedaan door veel te helpen bij evenementen in onder andere België, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk.

Het bestuur van de Dutch Downhill Division bestaat uit:
Deen Mondt – voorzitter
Lisa Peters – secretaris
Bart RiemVis – penningmeester
Rosanne Steeneken – medeoprichter

Interessante links