Selecteer een pagina

Freestyle Skateboarden

Home » Disciplines » Freestyle Skateboarden

Freestyle skateboarden

Freestyle skateboarden is één van de oudste disciplines van skateboarden en was vooral populair van 1960 tot 1990. Daarna verdween de discipline bijna volledig. Slechts een paar kernatleten en enthousiastelingen bleven optreden, waardoor de kennis niet verloren is gegaan.

De eerste skateboard tricks zijn afgeleid van surfmanoeuvres, gymnastiek en dansen. In bochten leunen, met je voeten naast elkaar staan (hangen), draaien (pivots), en het naar beneden manoeuvreren van afdalingen van bergen of afwateringen.

Freestyle skateboarden kenmerkt zich door een duidelijk technisch karakter, maar is ook een manier waarop skateboarders hun creativiteit en artistieke expressie kunnen tonen. Je kunt expressie in skaten zien als een combinatie van schaatsen en breakdansen. Dit zorgt voor een spannende show.

Dankzij de huidige sociale media en terugkerende evenementen is freestyle skateboarden na bijna 20 jaar bezig met een succesvolle comeback.

Technische uitleg Freestyle skaten

Een freestyle skateboarder vertrouwt uitsluitend op verschillende board- en lichaamsposities om een geweldige show neer te zetten. De skateboarder kan bijvoorbeeld op de zijkant van het skateboard staan (railstand), of erop staan terwijl het board ondersteboven gehouden wordt (casperstand), of zelfs helemaal afzien van het staan op de voeten, en op de handen staan (handstand). Door deze standen kunnen het lichaam en het board worden gemanipuleerd om verschillende tricks te creëren.

Tijdens wedstrijden heeft een deelnemer vaak een reeks verschillende combinaties of trick-sequenties voorbereid. Deze worden vervolgens aan elkaar gekoppeld via footwork (bewegen op het board zonder het contact ermee te verliezen), en andere artistieke elementen. Deze bewegingen worden begeleid met een gekozen nummer om op te skaten. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een choreografie voor het nummer creëren.

Historie van freestyle skaten

In de jaren ‘50 gingen mensen op zoek naar alternatieve manieren voor surfen. Tijdens deze zoektocht ontstond sidewalk surfing. Vervolgens kwam speciaal ontwikkelde skateboard-hardware steeds meer beschikbaar, waardoor moeilijkere technieken mogelijk werden. Dit leidde tot steeds betere prestaties, waardoor de discipline nog aantrekkelijker werd voor nieuwe skaters en toeschouwers.

In de jaren ’80 bestond professioneel skateboarden voornamelijk uit transitie skaten (skaten in een halfpipe of bowl) of skateboarden op de vlakke grond (freestyle skateboarden). Skateboarders zoals Don Brown, Pierre Andre, Rodney Mullen, Steve Rocco, Per Welinder en vele anderen vertoonden een oneindig repertoire van verbluffende combinaties van tricks en vloeiende bewegingen die tot nu toe alleen werden getoond in gevestigde olympische sporten.

Eind jaren ’80 veranderde de stijl van skateboarden aanzienlijk toen Ollies (springen met je board onder je voeten), en Ollie-gebaseerde flip-tricks werden uitgevonden. Met deze techniek konden skateboarders over of op obstakels en ramps springen, iets dat zo gedurfd en explosief was dat freestyle skaten en de focus op schone uitvoering steeds oninteressanter werden.
Dit leidde er toe dat freestyle skateboarden bijna geheel verdween.

In 1995 startte Stefan (Lillis) Âkesson het International Network for Flatland Freestyle Skateboarding (INFFS). Door de kracht van het internet realiseerden plotseling over de hele wereld verschillende freestyle skateboarders zich dat ze niet alleen waren en begon de discipline aan zijn comeback.

Freestyle skateboarden nu

Tegenwoordig mag de discipline zich weer verheugen op een groeiende belangstelling. Dit heeft het freestyle skateboarden mede te danken aan de vele getalenteerde en zeer betrokken individuen die de kennis hebben behouden en de sport naar hogere niveaus tillen.

Daarnaast bestaan er weer echte freestyle bedrijven in de skate-industrie met mensen als Decomposed, Mode Skateboards, Waltz, Never Enough, Cirus, Moonshine, Seismic en andere bedrijven. Dankzij al deze bedrijvenactiviteiten is het weer mogelijk om Flatland-specifieke Freestyle-uitrusting te krijgen waardoor het freesstyle skaten voor iedereen toegankelijk is.