Selecteer een pagina

Pedagogisch sportklimaat

Home » Pedagogisch sportklimaat

We weten het allemaal, sporten is belangrijk. Het is goed voor de gezondheid en daarnaast ontwikkelen sporters door het sporten verschillende nieuwe vaardigheden, die veel verder gaan dan de sport alleen.

Zo is sporten bijvoorbeeld ook goed voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk en gezellig om te bewegen en te spelen met leeftijdsgenootjes. Skateboarden is van nature een sport waarbij iedereen welkom is en waar iedereen zich welkom voelt. Dat willen we uiteraard zo houden.

Als Skateboard Federatie Nederland vinden wij het belangrijk dat iedere skater het gevoel heeft dat het kan zijn wie het is en wil zijn. Om deze persoonlijke vrijheid te kunnen blijven waarborgen, is het creëren van een veilige sportomgeving van groot belang. Om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, hebben sporters een veilige omgeving nodig waar zij het gevoel hebben dat het ok is om fouten te maken. Fouten die misschien wel gemaakt moeten worden om verder te kunnen groeien

Als trainer heb je een grote invloed op het scheppen van een veilige omgeving voor jouw skaters. De manier waarop jij met hen omgaat, de mate waarin jij jezelf bewust bent van de effecten van jouw eigen handelen op jezelf en op de skaters, heeft een grote invloed op het plezier en de “skateboardervaring” die jij hen meegeeft. Jij bent hun grote voorbeeld en dat is een grote verantwoordelijkheid.

Het is daarom belangrijk dat we onze skaters zelfstandig maken en houden, zodat ze zelf hun eigen keuzes kunnen maken binnen de veilige omgeving die jij als trainer creëert. Op deze manier leiden wij sterke skaters op voor zowel binnen als buiten de trainingen die ook weer een mooi voorbeeld kunnen zijn voor andere jonge sporters.