Selecteer een pagina

Eerste NK skateboarden dames een groot spektakel

Home » Nieuws » Eerste NK skateboarden dames een groot spektakel

Candy Jacobs en Iris Besseling Nederlands kampioen skateboarden dames 2016

Afgelopen zaterdag is voor het eerst in de geschiedenis het NK Skateboarden voor dames gehouden in Real-X Skatepark in Apeldoorn. Candy Jacobs uit Tegelen pakte de titel Nederlands Kampioen dames in het onderdeel Street en Iris Besseling uit Deventer was de beste skater in het onderdeel Bowl. Het niveau was op beide onderdelen een genot voor de jury en het publiek.

Technische hoogstandjes in de bowl
Aan het onderdeel bowl nam, tot ieders verrassing, Jennifer de Sera deel. Jennifer is geen onbekende als het aankomt om de discipline Bowl. Na een afwezigheid van enkele jaren in de skateboardwereld maakte Jennifer zaterdag haar comeback. Haar tricks werden door de jury bekroond met de 3e plaats.

De 2e plaats in de bowl was voor regerend Europees kampioene street Candy Jacobs. Het was duidelijk dat Candy de laatste tijd hard heeft gewerkt aan haar allround-skills.

De eerste plaats werd onbetwist uitgereikt aan de 20-jarige Iris Besseling. Met haar lange runs, krachtige sprongen over de hip en 50/50 grinds door de vert corner was zij de overtuigende winnaar.

Stijlvolle tricks en supertalent op street
Met dank aan een goed gevuld deelnemersveld was het na de kwalificatie een zware klus voor de juryleden om te bepalen welke 5 dames door mochten naar de finale. Sanne van Linder uit Den Bosch, de hoogst geplaatste dame van het gemengde NK van 2015, werd vijfde na een knallende finale.

Het 11-jarige supertalent Keet Oldebeuving uit Utrecht, nationaal bekend van de documentaire ‘Skatekeet’, was allesbehalve bang voor de oudere deelnemers. Lange lines met aaneengeschakelde tricks, afgewisseld met grote sprongen, brachten Keet naar de 4e plek.

De 3e plaats was voor hockey- èn skateboardtalent Roos Zwetsloot uit Zeist. Roos wist de jury in te pakken met bijzonder stijlvolle frontside boardslides.

Uitslag NK Bowl Skateboarden Dames
1 Iris Besseling,Deventer (20 jr)
2 Candy Jacobs, Tegelen (25 jr)
3 Jennifer de Sera, Tiel (28 jr)

Een bloedstollende finale
De strijd om de 1e en de 2e plaats tussen Candy Jacobs en Iris Besseling was bloedstollend spannend. Iris denderde over de vertwall en aan het einde van de chaos-jam probeerde ze een paar keer een megasprong (een zogenaamde transfer) van de quarterramp naar de bank-extension. Uiteindelijk lukte het, maar helaas net buiten de officiële tijd.

De ervaren Candy rijdt al jaren mee in het internationale wedstrijd-circuit en weet hoe ze een jury moet overtuigen. Ze wist alle obstakels van het Real-X skatepark ten volle te benutten. Haar fanclub en de rest van het publiek brachten haar naar grote hoogte.

De finalisten en het publiek gingen beide compleet uit hun dak tijdens de 10 minuten durende finale. De jury had een zware taak om tot een conclusie te komen. Tot ver na de officiële wedstrijd tijd gingen de dames onvermoeibaar door als eerbetoon aan hun supporters. Uiteindelijk werd Candy 1e en Iris 2e op het onderdeel street.

Uitslag NK Street Skateboarden Dames
1 Candy Jacobs, Tegelen (25 jr)
2 Iris Besseling, Deventer (20 jr)
3 Roos Zwetsloot, Zeist (15 jr)

Bekijk hier de volledige uitslag!

De organisatie, bestaande uit Skateboard Federatie Nederland en Real-X Skatepark, kijkt terug op een zeer geslaagd en vooral sfeervol evenement en verwacht dat het veel meer dames zal motiveren om ook te gaan skateboarden.